CAOWijzer

FNV: Aldi komt CAO-afspraken niet na

CAOWijzer Database CAO Nieuws FNV: Aldi komt CAO-afspraken niet na

Gerelateerde CAO

Aldi houdt zich niet aan de cao-afspraken, zo blijkt uit een mini-enquête die FNV Bondgenoten hield. Werknemers krijgen niet alle werktijd betaald, mogen in pauzes niet naar buiten en worden gedwongen meer dan twaalf zaterdagen per jaar ingeroosterd.

De enquête wordt in estafettevorm voortgezet bij andere supermarktconcerns.


Niet alle werktijd wordt betaald
Arie van der Pijl, bestuurder FNV Bondgenoten en tevens landelijk onderhandelaar supermarkten: “69,7 procent van de 221 respondenten zegt dat niet alle werktijd wordt betaald. Velen van hen wordt gevraagd een kwartier langer te blijven, maar krijgt dit niet in tijd of geld gecompenseerd. Dat is feitelijk stelen van werknemers.”


Meer dan 12 zaterdagen per jaar
Uit de mini-enquête kwam ook naar voren dat bijna 66 procent meer dan twaalf zaterdagen per jaar wordt ingeroosterd. “Daarbij komt dat dit tegen de zin van werknemers en/of onder dwang plaatsvindt”, aldus Van der Pijl.


Niet naar buiten
Ronduit schrijnend vindt de vakbond het feit dat 63 procent van de respondenten niet naar buiten mag tijdens pauzes. Van der Pijl: “Het gaat om vrije tijd, want de pauzes zijn onbetaald. Niettemin verplicht Aldi zijn werknemers binnen te blijven. Bij onverwachte drukte moeten werknemers hun pauze afbreken. Maar op een later tijdstip alsnog van de hele pauze kunnen genieten, dat zit er bij Aldi niet bij.”


Cao-afspraken
In december 2008 heeft FNV Bondgenoten met de Aldi-directie expliciet invulling gegeven aan een aantal cao-afspraken. Zo waren partijen het eens dat iemand wordt uitbetaald op basis van de afgesproken contracturen. “Iemand met een 20-uren contract die in een periode van vier weken maar 18 uur wordt ingezet, heeft gewoon recht op loon over 20 uur”, zegt Van der Pijl. “De twee niet gewerkte uren vervallen, dus de werknemer wordt hier niet over gekort en hoeft de uren ook niet op een ander moment in te halen.”


Uren inhalen
Ruim 77 procent van de 221 respondenten gaf aan dat Aldi zijn werknemers wel degelijk minder gewerkte uren laat inhalen en tegelijkertijd de meer gewerkte uren niet beloont met de overwerktoeslag.


De enquête
De internetenquête onder Aldi-werknemers liep de eerste twee weken van maart; er zijn 221 volledig ingevulde enquêtes. De enquête wordt in estafettevorm voortgezet bij andere supermarktconcerns.

Altijd de juiste inlenersbeloning?

Inlenersbeloning voor 200+ CAO’s

Loonmutaties voor 1000+ CAO's

Onbeperkt aantal gebruikers

Altijd de juiste inlenersbeloning?