CAOWijzer

CNV: “CAO-politie” in supermarkten

CAOWijzer Database CAO Nieuws CNV: “CAO-politie” in supermarkten

Gerelateerde CAO

Vakbond CNV Dienstenbond wil de mogelijkheid krijgen om onafhankelijk onderzoek te laten doen naar naleving van de CAO door supermarkten. Volgens de bond worden er nog steeds afspraken niet nageleefd en komt leeftijdsdiscriminatie weer op grote schaal voor.

Bestuurder Fedde Monsma van CNV Dienstenbond is voorstander van een 'cao-politie' in de supermarktbranche. In de taxibranche en de uitzendsector heeft een dergelijk controlesysteem al gefunctioneerd, zo zei hij.


Rechten
CNV Dienstenbond gaat de komende twee weken de supermarkten in om jongere werknemers op hun rechten te wijzen. Vooral jongeren krijgen te maken met werkgevers die het niet zo nauw nemen met cao-afspraken, aldus de bond.


Tijdelijk contract
Uit onderzoek van de bond onder meer dan vijfhonderd supermarktwerknemers tot 23 jaar blijkt dat een kwart al drie keer of meer een tijdelijk contract heeft gehad. Een derde van deze groep weet al dat hij of zij daarna weg moet. Meer dan de helft van de ondervraagden zegt een collega te hebben gehad die na drie tijdelijke contracten moest vertrekken. In drie kwart van de gevallen volgde vervanging door een jongere werknemer.


Nieuwe CAO
De bonden praten vanaf donderdag met de supermarkten over een nieuwe CAO. Naleving van de CAO zal een van de speerpunten zijn. In de supermarktbranche zijn ongeveer 220.000 mensen werkzaam. Het merendeel is jonger dan 23 jaar.

Altijd de juiste inlenersbeloning?

Inlenersbeloning voor 200+ CAO’s

Loonmutaties voor 1000+ CAO's

Onbeperkt aantal gebruikers

Altijd de juiste inlenersbeloning?