CAOWijzer

FNV wil ook mening van niet-leden over ABU- en BBU-cao

CAOWijzer Database CAO Nieuws FNV wil ook mening van niet-leden over ABU- en BBU-cao

Gerelateerde CAO

FNV Bondgenoten gaat voor het eerst ook niet-leden vragen naar hun mening over de onlangs afgesloten uitzend-cao. Alleen wanneer de meerderheid van de flexwerkers instemt met de afspraken gaat FNV haar handtekening onder het akkoord zetten.

Weinig uitzendkrachten zijn lid van een vakbond, wat het lastig maakt afspraken te maken. Door mensen bij de cao te betrekken hoopt FNV dat meer flexwerkers lid worden van een bond. FNV liet al eerder weten meer rechten te willen bewerkstelligen voor uitzendkrachten. Uitzendkrachten en vakbondsleden kunnen hun stem laten meetellen in het referendum op de site van FNV.

Flexwerkers als vaste kracht

Uitzendkrachten zijn officieel voor ‘piek en ziek’, zegt Anja Jongbloed, bestuurder bij FNV Bondgenoten, voor drukke tijden en ziektevervanging. Veel bedrijven gebruiken flexwerkers echter als een soort vaste kracht. Daarom wil Jongbloed dat een flexwerker na 9 maanden werk (in een periode van 12 maanden) als vaste kracht gerekend wordt en de daaraan verbonden rechten heeft.


WW-uitkering

“In de vleesindustrie is bij sommige bedrijven de helft van de werkenden een uitzendkracht”, aldus Jongbloed. De uitzendkrachten vliegen er in slechte tijden als eerst uit. En niet iedereen heeft recht op een WW-uitkering.


Scholing

Ook scholing is cruciaal in de aandachtspunten van FNV voor uitzendkrachten. Uit onderzoek van FNV Jong onder flexwerkers bleek in maart 2008 dat veel uitzendkrachten te weinig scholing krijgen aangeboden door uitzendbureaus. Door meer scholing te bieden krijgen tijdelijke werkers een kans door te stromen naar betere banen.

Altijd de juiste inlenersbeloning?

Inlenersbeloning voor 200+ CAO’s

Loonmutaties voor 1000+ CAO's

Onbeperkt aantal gebruikers

Altijd de juiste inlenersbeloning?