CAOWijzer

Stakingsmelding: Draka Delfzijl (van vast naar flex)

CAOWijzer Database CAO Nieuws Stakingsmelding: Draka Delfzijl (van vast naar flex)

Gerelateerde CAO

Werknemers van kabelfabrikant Draka in Delfzijl beraden zich op acties. Medewerkers zijn ontevreden omdat zij collega’s met een vaste baan zien verdwijnen en de vertrekkers nog in de opzegtermijn uitzendkrachten op hun werkplek aantreffen.

Al tweemaal onderbraken de werknemers in Delfzijl hun werk om hun onvrede kracht bij te zetten. “Het is een onterechte flexibilisering van het werk en een oneerlijke behandeling van vaste krachten”, zo zegt Masja Zwart, bestuurder bij FNV Bondgenoten. “En dat moet je in Oost-Groningen niet doen. Dat pikken de mensen niet.” Bij Draka in Delfzijl werken 160 mensen.


Van vast naar flex

Het kabelbedrijf schrapte eerder 26 banen; elf mensen vertrokken vrijwillig en in januari volgde ontslag voor de overige vijftien. Zwart: “Een vaste kracht werd ontslagen, kreeg een ontslagvergoeding mee, maar kon per direct terugkeren als uitzendkracht met een onzekere baan. Dan heb je een ton, maar ze kunnen wel op elk willekeurig moment van je af.”


Gelijk werk, gelijk loon

De cao-onderhandelingen in de bedrijfstak Metalektro, waartoe Draka behoort, gaan dinsdag 19 april hun derde ronde in. Zwart: “En daarin strijdt FNV Bondgenoten niet alleen voor de vaste krachten, maar ook voor de uitzendkrachten met onzekere banen. Want het is duidelijk dat die moeten werken tegen een te lage beloning.”


Alleen bij ziek en piek

FNV Bondgenoten vindt dat onzeker werk alleen bij ziekte en piekdrukte behoort te bestaan. En als er mensen aan de slag gaan als kracht voor onzeker werk, dan gelijk loon, gelijk werk vanaf de eerste dag.

Stakingsmelding

Op grond van art. 10 Wet allocatie arbeidskrachten door intermediair(s) (hierna: Waadi) is het uitzendbureaus e.d. niet toegestaan arbeidskrachten ter beschikking te stellen aan bedrijven, ondernemingen of onderdelen daarvan, waar op dat moment een werkstaking, uitsluiting of bedrijfsbezetting heerst.

Altijd de juiste inlenersbeloning?

Inlenersbeloning voor 200+ CAO’s

Loonmutaties voor 1000+ CAO's

Onbeperkt aantal gebruikers

Altijd de juiste inlenersbeloning?